Hoe je je CV kunt optimaliseren voor een ATS

Hoe je je CV kunt optimaliseren voor een ATS (Applicant Tracking System)

Als sollicitant is het essentieel om je CV te optimaliseren voor een ATS (Applicant Tracking System) als je wilt opvallen tussen de vele andere kandidaten. Een ATS wordt steeds vaker gebruikt door werkgevers om sollicitaties te beheren en te filteren. Door ervoor te zorgen dat jouw CV goed wordt gelezen en geïnterpreteerd door een ATS, vergroot je jouw kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. In dit artikel geven we je enkele tips om je CV optimaal af te stemmen op een ATS. Hoe je je CV kunt optimaliseren voor een ATS (Applicant Tracking System)!

1. Gebruik relevante zoekwoorden

Een ATS maakt gebruik van zoekwoorden en -zinnen om relevante cv’s te selecteren. Het is dus belangrijk om de juiste trefwoorden in jouw CV op te nemen die aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Denk aan vaardigheden, opleidingen, certificeringen en relevante werkervaring. Lees de vacature tekst grondig door en identificeer de belangrijkste zoektermen die in de beschrijving worden genoemd. Zorg ervoor dat deze termen voorkomen in jouw CV, maar wees wel eerlijk over jouw vaardigheden.

2. Gebruik een gestructureerd formaat

Een ATS heeft moeite met het lezen van complexe of ongestructureerde documenten. Kies daarom voor een eenvoudig en gestructureerd formaat voor jouw CV. Gebruik duidelijke koppen (H2) om de verschillende secties van jouw CV te markeren, zoals persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring en vaardigheden. Zorg ervoor dat de informatie in elke sectie logisch en goed georganiseerd is.

3. Vermijd afbeeldingen en grafische elementen

Een ATS kan geen afbeeldingen of grafische elementen lezen. Het is dus belangrijk om deze te vermijden in jouw CV. Dit geldt ook voor tabellen en tekst vakken. In plaats daarvan kun je gebruik maken van simpele opsommingstekens of korte zinnen om jouw vaardigheden en prestaties te benadrukken.

4. Gebruik relevante bestandsformaten

ATS-systemen hebben vaak moeite met het lezen van complexe bestandsformaten zoals PDF’s of Word-documenten met meerdere kolommen of ingewikkelde opmaak. Kies daarom bij voorkeur voor een eenvoudig, plat tekstbestand (bijv. .txt), omdat dit formaat door vrijwel alle ATS-systemen kan worden geïnterpreteerd zonder problemen.

5. Controleer de leesbaarheid

Het is essentieel dat jouw CV gemakkelijk leesbaar is voor zowel mensen als een ATS-systeem. Controleer altijd de spellings- en grammaticafouten, aangezien deze zowel bij mensen als bij een ATS negatief kunnen worden opgemerkt. Gebruik duidelijke en beknopte taal om jouw ervaringen en prestaties te beschrijven.

6. Pas de bestandsnaam aan

Geef jouw CV-bestand een duidelijke naam, zoals “Voornaam_Achternaam_CV”. Dit helpt het ATS om jouw CV gemakkelijker te identificeren en te categoriseren binnen het systeem.

7. Test jouw CV met een ATS

Een goede manier om er zeker van te zijn dat jouw CV goed door een ATS wordt gelezen, is door het te testen met een online tool die specifiek is ontworpen voor dit doel. Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar waarmee je kunt controleren of jouw CV probleemloos door een ATS-systeem wordt verwerkt.

Het optimaliseren van je CV voor een ATS kan net het verschil maken tussen wel of geen uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Door relevante zoekwoorden te gebruiken, een gestructureerd formaat te hanteren en afbeeldingen te vermijden, vergroot je jouw kansen op succes. Vergeet niet om altijd de leesbaarheid van je CV te controleren en deze te testen met behulp van specifieke tools. Succes met solliciteren!